پزشکان متخصص جراحی دهان و دندان، فک و صورت همان دندانپزشکان بودند که بعد از مراحل اخذ دوره عمومی دندانپزشکی یک دوره حدودا 4 ساله تخصصی و کامل جراحی دهان، فک و صورت زیر نظر اساتید مختلف در بیمارستان میگذرانند تا تخصص لازم را کسب نمایند.
متخصص جراحی پس از گذراندن دوره تخصص میتواند تمام جراحیهای حوزه دهان و فک را انجام میدهند. متخصصین دندانهای توانایی خارج کردن دندانهای نهفته زیر لثه و فک، دندانهای عقل و دندانهایی که در داخل استخوان گیر کرده باشد و همچنین جراحی کشیدن ریشههای دندانهای عفونتی و درمان انواع کیست در دهان را دارند. جراحان نیز میتوانند با جراحی و حذف انتهای ریشه دندانها و تاج و دسترسی به دندانهای نهفته به متخصصان ارتودنسی کمک کنند که دندانهایی که در جای خود نیستند را جابجا کنند.
جراحان متخصص دهان و دندان میتوانند ریشههای دندانها را که به سینوسها فشار میآورند و یا هر دلیل دیگری که بیمار دچار اذیت از بافتهای دهان و دندان شدهاند جراحی کرده و بکشند ولی دیگر دندانپزشکان نمیتوانند همچین کاری را انجام دهند. برای همین ابتدا متخصص جراحی بیمار را معاینه کرده اگر پس از بررسیهای انجام گرفته تشخیص به جراحی باشد جراحی بر روی بیمار انجام میگیرد.
متخصصین جراحی دهان با توجه به تخصص بالایی که دارند توانایی انجام ایمپلنت دندان را برای بیمارانی که دندانهایشان را از دست داده دارند که در مقاله ایمپلنت به طور کامل این موضوع بررسی شده است.
متخصصین جراحی در مواقعی میتوانند استخوانهای اطراف ایمپلنت را که اندازه، شکل و ارتفاع مناسبی ندارد با استفاده از روشهای مخصوصی که جراحان انجام میدهند و با استفاده از مواد بایومتریال استخوانهای اطراف ایمپلنت را تقویت و بهبود بخشیده است که با کمک گرفتن از این روش دوام و طول عمر ایمپلنتها بسیار زیاد افزایش مییابد.
در مناطق دندانی فک بالا در اطراف فضایی سینوسها جراحی افزایش ارتفاع حفره دندانی را متخصصین جراحی انجام میدهند که کف حفره سینوسها را بالاتر میبرد که اصطلاحا به آن سینوس لیفتینگ گفته میشود که این روش جراحی و درمان در انجام ایمپلنت دندان برای تقویت و نصب بهتر ایمپلنت استفاده میشود.
در مواردی که صورت و فک نامتقارن باشد و یا بهبود برای طرح لبخند و لب در ناحیه صورت متخصصین جراحی دهان اقدام به عمل جراحی برای بهبود زیبایی بیمار انجام میدهند.
در دهان اگر فضایی وجود نداشته باشد و دندان رشد نکرده و در داخل استخوان فک باقی مانده که به اصطلاح دندان نهفته گویند که رایجترین مکان دندانهای نهفته در مکان نزدیک و یا خود دندان عقل بوده زیرا فضای آنجا کم بوده و اندازه فک در آنجا کوچک است ولی در مکانهای دیگر فک نیز میتوان دندانهای نهفته وجود داشته باشد. روش این جراحی اینطور است که مکان خاصی از دندان نهفته که مخاطی بوده را برش میدهد و دندانها رو تکه تکه کرده و سپس دندان را خارج مینماید در بعضی از مواقع متخصص جراح مجبور به شده که قسمتی از استخوان اطراف فک و نزدیک دندان نهفته را بردارد و سپس دندان را خارج میکند. نهفتگی در دندان عقل بسیار سختتر بوده نسبت به دندانهای جلو به خاطر اینکه موقعیت مکانی دندان عقل دورتر بوده و متخصص سختتر دسترسی به دندان دارد. در دندانهایی که بسیار پوسیده بوده و یا شکستگی آن بسیار بوده و امکان درمان نداشته باشد و یا اگر درمان ریشه دندانهای عفونی ممکن نباشد پس از بررسی دندانپزشک متخصص بهترین کار جراحی بوده زیرا امکان دارد که این عفونت منجر به بیماریهای لثه شود.
دندان عقل اغلب از سن 16 سالگی به بعد در میآید و پس از مدت کوتاهی خراب شده و در بیشتر مواقعی میکشند بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل در سن 20 سالگی بوده ولی بین 20 الی 40 سالگی نیز امکان کشیدن دندان عقل وجود دارد ولی بعد از 40 سالگی کشیدن دندان سخت میباشد. اگر دندان عقل تاج نداشته باشد و یا به مقدار کافی تاج نداشته باشد کشیدن آن اغلب با مشکل بود و نیاز به جراحی میباشد که حتما متخصص جراحی باید این کار را انجام دهد، ولی اگر دندان عقل به انداز کافی تاج داشته باشد کشیدن آن در بیشتر مواقع آسان بوده و نیاز به جراحی نیست.
در جراحی دندان عقل جراح ابتدا برشی بر روی لثه میزند و اگر نیاز به برداشتن استخوان فک بود متخصص جراحی نیز این کار را انجام میدهد دندان عقل را میشود یک تیکه کشید و یا در مواقعی آن را تکه تکه کرد و سپس از دهان خارج نمود و در آخر منطقه جراحی لثه بخیه زده میشود حتما باید دقت شود که به مقدار کافی باید بی حسی برای کشیدن و جراحی دندان مصرف شود تا بیمار احساس درد نکند. این نکته را در نظر داشته باشید چون دندان عقل نزدیک رگهای اعصاب بوده و هر چه سن زیادتر شود کشیدن دندان عقل سختتر میشود و نیازمند عمل جراحی شده هر چه سریعتر در سن پایین اقدام به کشیدن دندان عقل کنید زیرا در این سن استخوانهای اطراف دندان و دندان نرمتر بوده و راحتتر دندان کشیده میشود و اغلب نیازمند جراحی نیست.
بعد از جراحی در قسمت جراحی شده گاز استریل قرار دهید و حدودا 1 ساعت آن را نگه دارید و از مک زدن و خالی کردن آب دهان جدا خودداری کنید و بعد از آن بستنی و مایعات خنک بخورد، در صورت تجویز دارو آنها را تهیه نمایید و به موقع و طبق دستور پزشک استفاده کنید تا 24 ساعت از غذاهای جویدنی و داغ استفاده نکنید و بعد از حدودا 10 روز نزد پزشک رفته و بخیهها را بکشید اگر بخیهها از نوع جذبی باشد نیاز به این کار نیست. اگر دچار خونریزی غیر قابل کنترل شدید سریعا به دندانپزشک خود اطلاع دهید از حدودا 48 ساعت بعد جراحی مواردی همچون مسواک زدن، کشیدن سیگار و قلیان و … انجام ندهید.
4 دیدگاه
عماد
۵ مرداد, ۱۴۰۱ در ۱۰:۱۶ ق٫ظ
بسیار عالی …مطالب مفیدی بود
کلینیک دندانپزشکی مریم
۵ مرداد, ۱۴۰۱ در ۱۰:۲۰ ق٫ظ
خواهش میکنم امیدوارم مفید باشه واستون
فاطمه
۱۳ مرداد, ۱۴۰۱ در ۳:۱۸ ب٫ظ
سلام خسته نباشید من امروز سومین روز جراحی دندان عقلم هستش و فکم زیاد درد داره چند سوال داشتم درد تا چه مدت طبیعیه ؟
بخیه هام جذبیه و اذیتم میکنه داخل دهان تا چه زمانی میفته بخیه و اگه یه زمان گره بخیه ناخودآگاه قورت داده بشه مشگلی پیش میاد؟
و یه مقدار سفیدی که با دست هم برداشته میشه کنار لثه دندان جلوی دندان عقل دیده میشه اینا عفونته؟ میترسم از حفره خشک و محل جراحی را نمیتونم واضح ببینم که سفید شده یا نه ببخشید خیلی سوال پرسیدم ممنون میشم بهم پاسخ بدید
کلینیک دندانپزشکی مریم
۱۴ مرداد, ۱۴۰۱ در ۱۰:۴۵ ق٫ظ
سلام .
۱-تا یک هفته هم میتونه طبیعی باشه
۲-طول درمانش همون یک هفته هستش. نه خطری نداره
۳- برای این مورد بهتره به کلینیک مراجعه کنید تا معاینه بشید